Imunski sistem in masaža

Učinek masaže v masažnem stolu na vaš imunski sistem

Imunost je ključnega pomena za naše zdravje. Je nekakšna ovira pred širjenjem virusov, bakterij ali gliv, ki povzročajo pogoste okužbe. Zato so naše babice že stoletja iskale idealen način za krepitev imunosti z uporabo česna, medu, zelišč ali šipkovih infuzij. Danes se s prvimi znaki prihajajočega prehlada pogosto odločimo za klasične prijeme babic, ki jih dopolnjujemo s povečanimi odmerki vitamina C in zdravo prehrano. Kaj pa masaža na masažnem stolu, na primer? Raziskali smo vplive masaže na vašo imunost.

Masaža izboljšuje krvno in limfno cirkulacijo v telesu
Ena najpomembnejših prednosti masaže na masažnem stolu je izboljšanje krvnega in limfnega obtoka v telesu, kar pomeni boljše delovanje imunskega sistema. Delovanje masažnih rok in zračnih blazin, ki poustvarjajo številne različne ročne tehnike, vplivajo na telesne sisteme in tkiva. Od teh je za imunost najpomembnejše mrežasto tkivo, ki vsebuje limfocite, ti namreč tvorijo imunski sistem. Z izboljšanjem krvnega in limfnega obtoka masaža vpliva tudi na prehranjenost mrežničnega tkiva in krepi celoten imunski sistem. V tem okviru je treba posebno pozornost nameniti masaži z zračnimi blazinami. Za tiste, ki so s to vrsto masaže prvič v stiku, je to prisotno nekakšno presenečenje ... naj pojasnimo, da gre le za zategovanje in popuščanje na različnih mestih. To so posebej programirana zaporedja, katerih ključna vloga je izboljšati limfni obtok in pretok krvi.
 

Masaža pomaga premagati stres
Raziskave o vplivu stresa na telesno imunost se izvajajo že vrsto let. Kronični stres je najbolj neugoden za delovanje celotnega organizma. Je vzrok splošne utrujenosti, zmanjšane imunosti in nazadnje ponavljajočih se okužb. Kronični stres vpliva tudi na izločanje kortizola, ki ob prekomerni proizvodnji moti sposobnost telesa, da se brani pred boleznimi. Za lažjo odpornost je priporočljivo začeti z odstranjevanjem vzroka za njeno znižanje. Kot prvo masaža na masažnem stolu znižuje raven kortizola in zagotavlja boljše razpoloženje in dobro počutje. Dodatno omogoča tudi globoko sprostitev telesa in duha. Med seanso se intenzivno izločajo endorfini, kar izboljša razpoloženje in sprosti telo. Temu dodajte še sproščujočo glasbo, ogrevanje masažnega stola in ioniziran zrak (da, nekateri modeli masažnih stolov imajo takšne možnosti), učinek lajšanja stresa pa se bo s tem še izboljšal. Po raziskavah celo samo 10-minutne masaže zmanjšajo raven stresa za kar 42%!
 

Masažni stol vas sprosti in to prispeva k boljšemu spancu
Zdrav, dolg spanec ne vpliva le na pravilno regeneracijo telesa, temveč tudi zmanjša dovzetnost za virusne okužbe. Vendar pa pomanjkanje ali slaba kakovost spanca znatno negativno vplivata na imunski sistem. Zato je vredno skrbeti za pravilno higieno spanja, torej za prezračevanje prostora, izklop luči, odložitev telefona in izklop računalnika ter ostalih naprav. Večerno pripravo pred odhodom v posteljo je namesto ogleda televizijskega programa najbolje dopolniti z sproščujočo masažo na masažnem stolu. Nežno, sproščujoče gibanje masažnih rok bo spodbudilo vitalne točke na telesu, da odstranijo nakopičeno napetost in poskrbijo za prijetno sprostitev. Skrbno izbran samodejni program vas bo intuitivno umiril, pomiril in vam omogočil, da mirno zaspite.
 



Kontakt

Osebne podatke hranimo in obdelujemo za namene ohranjevanja stika s strankami, informacijsko-tržnega obveščanja in pospeševanja prodaje.
Več o politiki varstva osebnih podatkov.