Masaže in nosečnost


1. Ali je uporaba masažnega stola med nosečnostjo varna?

Nosečnice morajo biti zelo previdne glede svojih dejavnosti in biti pozorne na to, koliko so zanje varne. eden izmed dvomov je tudi: ali lahko nosečnica uporablja masažni stol?
Zagotovo bi jim prijalo razvajanje, ki olajša tegobe, bolečine v ramenih, hrbtu, okončinah – vendar je pomembno pomisliti tudi na morebitne preostale učinke the naprav. Preglejmo tveganja uporabe masažnega stola v nosečnosti, ki preko različnih obdobij nihajo.

 

2. Prednosti uporabe masažnega stola v nosečnosti
 

Zmanjševanje mišičnih krčev ter bolečin
Z rastjo otroka se žensko telo prilagaja in s tem so ponavadi povezane različne bolečine. Vse večji trebušček povečuje pritisk na telo in otežuje splošno gibanje. Največ bodočih mamic potoži o spremenjeni telesni drži, ki še bolj pripomore k slabšanju počutja. Najboljše “zdravilo” pri tem sta počitek in masaža, ki sproščata ter izboljšujeta počutje. Pri tem se sproščajo tudi endorfini, ti pa delujejo kot naravno sredstvo za lajšanje bolečine.

 

Izboljšava splošnega počutja ter kakovosti spanca
Nespečnost je pogost spremljevalec nosečnic in predvsem moti tiste, ki se z njo soočajo prvič. Masažni stol ne lajša le fizičnih bolečin, ampak je precej učinkovit tudi pri lajšanju mentalnega stresa.
Ob uporabi se pojavi sproščujoč občutek in dobra volja. Dvigne se tudi nivo energičnosti in občutka osveženosti. Razvajanje je prijetno in žensko povrne občutek, da je pomembna tudi ona, saj se sicer precej vse vrti okoli prihajajočega otroka.
 

3. Glavna morebitna tveganja uporabe masažnega stola v nosečnosti
 

Točke pritiska in grelne blazine
Masažni stoli so programirani, da ciljajo točno določene točke telesa. Pri nosečnicah obstaja strah, da aktivacija določenih predelov ne bi sprožila prezgodnjega poroda ali splava. Tudi pri obisku masažnega salona se pozanimajte, kateri predeli so masirani ter ali se določeni odsvetujejo.
Precej modelov vsebuje grelna področja, ki nudijo še prijetnejšo masažo. Pri tem je pomembno paziti, da segrevanje ne bi škodilo nerojenemu otroku. Nosečnice naj masažni stol uporabljajo brez uporabe te funkcije.
 

Vibriranje ali elektromagnetno sevanje
Vibracije niso sporne za nosečnice, saj masažni stol ne preseže jakosti tresenja, ki je primerljiva tisti ob hitrem sprehod ali uporabe stopnic. Otrok je tudi varen pred tresljaji, saj je ustrezno zaščiten in obdan s tekočino. Kljub temu naj bo maksimalno trajanje masaže 20 minut.
Pojavili so se tudi dvomi, da je masažni stol električna naprava in naj bi zato povzročala sevanje. To je delno resnično, vendar sevanje ni večje od preostalh naprav našem okolju in se ne smatra za škodljivo.
 

Stopnja nosečnosti in velikost nosečniškega trebuha
V splošnem velja, da je za zdrave nosečnice masažni stol primeren skozi celotno obdobje nosečnosti. Kljub temu bi svetovali, da naprave ne uporabljate v prvem trimesečju, ker je to sicer obdobje tveganja za zgodnji splav.
Skozi čas lahko nosečniški trebuh postane ovira za udobno namestitev v masažni stol. V kolikor vas trebuh že precej ovira, se raje ne nameščajte več v stol.


4. Uporabi masažnih stolov se izognite:

• prvi semester nosečnosti
• tvegana nosečnost
• zgodovina predčasnega poroda
• preeklampsija
• zatekanje ali vnetja
• glavoboli
• zarezujoča bolečina v križu


Masažni stol naj sam po sebi ne bi predstavljal večje nevarnosti za zdrave nosečnice, je pa potrebno pred uporabo razmisliti o morebitnih tveganjih ter zdravju in stanju posamezne nosečnice. Po potrebi se posvetujte z izbranim zdravnikom.
 

V kolikor se odločite za uporabo masažnega stola, ne pozabite:
• preverite navodila – določeni modeli masažnih stolov odvetujejo uporabo nosečnicam,
• ne uporabljajte funkcije gretja,
• uporabljajte zmerno (maksimalno 20 minut),
• v kolikor kakršnokoli začutite nelagodje, takoj prenehajte z uporabo.

V kolikor vas še vseeno preganja kakršenkoli dvom – se izognite uporabi masažnega stola, saj ni vredno, da bi vam in nerojenemu otroku dvomi ter skrbi povzročali stres.
 

Povzeto po: http://topmassagechairs.com/massage-chair-and-pregnancy/



Kontakt

Osebne podatke hranimo in obdelujemo za namene ohranjevanja stika s strankami, informacijsko-tržnega obveščanja in pospeševanja prodaje.
Več o politiki varstva osebnih podatkov.