Preventiva za zdravje

Mnogim je koncept masažne terapije del alternativne ali komplementarne medicine. Masažni stol se lahko uporablja celo kot alternativa narkotikom, injekcijam steroidov in kirurškim posegom, lahko pa se uporablja tudi kot dopolnilo za pospešitev celjenja in zmanjšanje bolečine ob operativnih posegih.

Masaža uravnava ravnovesje, da se telo spoprime s svojimi močmi okrevanja. Za ljudi, ki se bojijo zdravnikov, ponuja koristno alternativo, skupaj s prehrano, telesno vadbo in drugimi dejavniki življenjskega sloga, s pomočjo katerih lahko ostanemo zdravi. Tistim, ki se sicer zdravijo pod nadzorom zdravnika, masaža pomaga zmanjšati zaplete in zagotoviti najboljši izid.

 

Masažni stol v preventivni medicini

Namesto da bi podpirali argument alternativne in dopolnilne medicine, je koristno uporabiti koncept preventive v praksi masažne terapije. Koncept preventive zajema tako alternativne kot dopolnilne šole mišljenja in omogoča širšo uporabo masažne terapije kot del celotne obravnave.
Primarna, sekundarna in terciarna preventiva

Pri ohranjanju in obnavljanju zdravja (Pender 1996) igrajo pomembno vlogo prizadevanja za primarno, sekundarno in terciarno preventivo. Pri primarni preventivi je stranka še zdrava, vendar lahko že ogroža zdravje. Masaža na tej stopnji pomaga preprečiti, da bi bila oseba zaradi poškodbe ali čustvenih stresorjev bolna ali onesposobljena. V to kategorijo pogosto sodijo ljudje, katerim največ doprinese redna švedska masaža za celo telo. Z nakupom masažnega stola ste masaže lahko deležni dnevno ali vsaj zagotovo tedensko.
Tehnike sekundarne preventive se uporabljajo, kadar ima oseba že nekaj zdravstvenih težav. Te tehnike zaznajo stanje nelagodja s ciljem, da ga odpravijo.

Za ljudi, ki potrebujejo sekundarno preventivo, je značilno prekomerno uživanje, stres pri delu in drugi dejavniki, so na njih očitno vplivali in povzročili "zlomljen vrat", mravljinčenje prstov ali številne druge opozorilne. Masaža se uporablja, da lahko ta stranka ponovno vzpostavi ravnovesje in si povrne zdravje.
Terciarna preventiva se uporablja pri masažni terapiji v primeru bolezni ali invalidnostni. Uporablja se kot del širše zdravstvene oskrbe. Masaža učinkuje za zmanjšanje zapletov, povezanih z izvorno težavo, kot tudi za preprečevanje nadaljnih zapletov. Limfna drenaža je primer masaže v tej kategoriji.


Ne glede na to, ali gre za alternativno ali dopolnilno zdravstveno varstvo, je masažna terapija dragocena oblika preventivne medicine. Bolezen in invalidnost se lahko delno prepreči s primarno preventivo, sekundarna preventiva zmanjšuje zaplete, in terciarna pospreši napredek zdravljenja
 

Bodisi alternativna bodisi dopolnilna terapija pa se lahko združi pod večje okrilje preventive in služi kot enotna fronta za promocijo masažne terapije kot veljavnega področja v zdravstvenem varstvu.

Navdih: Keturah Tracy RN, BSN, LMT
 



Kontakt

Osebne podatke hranimo in obdelujemo za namene ohranjevanja stika s strankami, informacijsko-tržnega obveščanja in pospeševanja prodaje.
Več o politiki varstva osebnih podatkov.