6 koristi masaže na celotno telo in počutje


Ste vedeli, da masaža lahko pomaga povečati osredotočenost, razbremeniti tesnobo in celo izboljšati spanec? Če razmišljate o rezervaciji termina masaže ali investiciji v stol za masažo, je tukaj 6 največjih prednosti, za katere morate vedeti!
 

1. Odpravite tesnobo
Če trpite zaradi tesnobe, lahko masaža dejansko občutno zmanjša vaše simptome. Vaše telo ima dva različna živčna sistema: simpatični in parasimpatični živčni sistem. Med masažo se poveča vaš parasimpatični (ali pomirjevalni) odziv, kar povzroči zmanjšanje tesnobe. Hkrati so ti učinki masaže na zmanjšano anksioznost lahko celo dolgotrajni.
 

2. Izboljšajte spanec
Imate težave s spanjem ali trpite za nespečnostjo? Masaža vam lahko pomaga zaspati globlje. Spanje je povezano s tem, koliko aktivnosti se dogaja v živčnem sistemu. Ko prejemate masažo, se vaš živčni sistem zaradi fizičnih pritiskov dejansko upočasni. Posledično je spanec globlji, bolj obnovitveni, hkrati pa masaža zmanjša tudi različne bolečine in tako deluje z mnogoterim učinkom na vaše telo.
 

3. Preženite utrujenost
Se vso noč premetavate, delo vas popolnoma izčrpa, zdi se vam, da nimate niti pet minut, da bi globoko in sproščeno zadihali? Ne glede na to, kaj je vzrok vaši utrujenosti, obstaja preprosta rešitev (uganili ste) in to je masaža. Za odpravo kronične utrujenosti poskusite z masažo vsaj enkrat na teden.
 

4. Pomagajte določenim zdravstvenim stanjem do izboljšanja
Vaše telo ima dva različna imunska odziva: Th1 in Th2, ki morata biti v ravnovesju, da bo vaš imunski sistem deloval optimalno. In ravno med masažo se upočasni delovanje stresnih hormonov, kar pomaga vzdrževati to ravnovesje imunskega sistema. Po drugi strani pa ima masaža tudi vpliv na avtoimunska stanja, kot so astma, sladkorna bolezen tipa 1 ali dermatitis, ki jih z njeno pomočjo lažje obvladujemo.
 

5. Povečajte fokus
Ali imate težave s koncentracijo na sestanku več kot 10 minut ali branjem knjige pred spanjem? Učinki masaže bodo dejansko pomagali izboljšati vašo pozornost in sposobnost osredotočanja. V tem primeru je treba vaš srčni utrip znižati, da boste lahko bolj pozorni.
Ker masaža upočasni živčni sistem, se upočasni tudi srčni utrip. Med masažo vaši receptorji za pritisk spodbujajo vagalno aktivnost, ki izvira iz živca v možganih in vodi v več različnih vej telesa, vključno s srcem. Torej se med masažo zmanjša tudi vaš srčni utrip, kar vodi do boljše osredotočenosti.
 

6. Zdravite določene poškodbe
Če doživite poškodbo ali recimo imate bolečine v sklepih (še posebej, če je težava dolgotrajna in kronična), so pogosto prizadeta mehka tkiva, kar povzroča vozle ali sprožilne točke bolečine. To pa lahko vodi do drugih težav z vezmi, zato z aktivnim masiranjem mehkih tkiv ne pomagate sanirati le trenutne poškodbe, ampak pomagate preprečiti bodoče, potencialne težave. Je pa pri tovrstnih masažah pomembo, da obiščete izkušenega, pooblaščenega maserja oziroma se pred masažo doma (na stolu) posvetujete, da ne bi bil učinek obraten oziroma škodljiv.
 

Ali obstajajo zdravstvena tveganja pri masaži?
Čeprav ni dokazanih tveganj pri masaži, bodite v vseeno pozorni v primeru, če imate zgodovino bolezni, kot so bolezni srca in ožilja, rak ali sladkorna bolezen, v primeru nosečnosti ali osteoporoze.

Vir članka: https://www.prevention.com/health/g26305736/massage-therapy-benefits/



Kontakt

Osebne podatke hranimo in obdelujemo za namene ohranjevanja stika s strankami, informacijsko-tržnega obveščanja in pospeševanja prodaje.
Več o politiki varstva osebnih podatkov.